|

Lisää luovuutta!

Valmennuksessa käsittelemme sinulle merkityksellisiöä asioita luovilla menetelmillä.

Eräs tuttu rouva huudahti spontaanisti, että nyt on kyllä luovuus ihan loppu. Arki oli niistänyt kuiviin, oli kiirettä, ehkä vähän huonoa untakin.  Mitään uutta vaan ei irronnut enää. Työ ja arki ei luistanut samalla tapaa kuin ennen.

Kuulostaako tutulle?

Kukaan ei ole tehokas aina. On parempia ja huonompia päiviä, välillä tehokkuudessa yllättää itsensäkin. Ja toisinaan tilanne on päinvastainen. 

Pitkään jatkunut kiire on kuitenkin eri asia . Se voi aiheuttaa stressitilan, jossa arki muodostuu pelkäksi suorittamiseksi. Pitää ehtiä ja pitää jaksaa – mieli on kiinni suorittamisen moodissa. Uni ei viivy pitkään kiireisen yössä. Silloin ei myöskään luovuus irtoa.

Mikä silloin avuksi? 

Kiireiselle voi tietysti aina sanoa, että hellitä vähän, mutta todennäköisesti se ei auttaisi. Sanoisin ehkä mielummin, että helli, hoida itseäsi, niin jaksat ja pysyt terveenä. Se voisi jopa mennä läpi, sillä tehokkaat työmyyrät eivät halua sairastua. Kukapa meistä haluaisi?

Reseptinä antaisin määräyksen säännöllisestä taidetunnista viikottain, samaan tapaan kuin fysioterapeutti kehottaa jumppaamaan koneella kipeytyneen niskan vuoksi. Jos stressi on kova, taidettakin tarvitaan enemmän. Se irrottaa arkisista rutiineista, keskittymään muuhun, kuin työhön liittyviin ongelmiin. Voisi kai joku taiteen tekemisen meditaatioksi tai rentoutumiseksi nimetä.

Mieli lepää ja ilo palaa taiteen kautta. Samalla voi sattumalta luoda jotain kaunistakin, vaikka se ei sinänsä päämäärä olisikaan. Arjesta erillään olevan foorumin ongelmanratkaisut siirtyvät kuin vahingossa osaksi muuta elämää. Tätä on paljon tutkittu ja transferenssi-ilmiöksi nimetty. Voin siis vannoa että säännöllisellä harjoittelulla luovuus palaa! 

Mikäli aihe kiinnostaa, tilaa ilmainen Astu luovuuteen-opas ja lue lisää luovuuden esteistä ja mahdollisuuksista – samalla saat luovia vinkkejä arkeesi: Linkki tilauslomakkeeseen.

Kai sinäkin haluaisit enemmän arjelta? 

Kuvauspaikkana tämän blogin kuvassa on inspiroiva viiden taiteilijan Taidetila viiiiis Helsingin Kalliossa.