Rentoudu taiteella 2024
Rentoudu taiteella – päästä irti suorittamisesta
Oikea käsi piirtää liidulla, kaartaa kevyesti. Syntyy viiva, joka tanssahtelee, leikkii. Vasen lähtee seuraamaan oikeaa, tekee saman liikkeen, useammankin. Sitten: se ottaa johdon ja toinen lähtee seuraamaan. Paperille syntyy viivojen piruettia kahdella värillä, kahdella kädellä. Oikea ottaa vuoroin johdon, sitten vasen. Välillä kummallakin kädellä on oma tahto.
Mitä tekee piirtäjä, mitä hän miettii? Piirtäjällä on silmät kiinni. Hän ei pyri miettimään mitään. Alun ohjeet kuljettavat käsiä, sitten niillä on oma elämä. Liike tulee itsestään, vähän kuin juoksisi miettimättä mitään. Istuisi saunassa. Tai meditoisi.
Tämä harjoitus tehtiin joku aika sitten työpajan päätteeksi. Se rentouttaa ja rauhoittaa. Keskittyminen liikkeeseen, piirtämiseen rentouttaa ja vahvistaa keho-mieli yhteyttä. Harjoituksen voisikin sanoa olevan eräänlainen mindfulnes-hetki piirtäen.
Silmät kiinni piirtäminen vähentää onnistumisen taakkaa: kukaan ei voi hallita lopputulosta, ja siispä se ei ole merkityksellinen. Tekeminen sen sijaan on.
Kokeile siis harjoitusta! Voit tehdä sitä hiljaisuudessa tai esimerkiksi musiikin mukaan.
Kehon ja mielen yhteys
Oletko arjessa esimerkiksi huomannut, miten työstressi tuntuu päänsärkynä, vetämättömyytenä? Pitkään jatkunut sairastelu, esimerkiksi ihan tavallinen flunssa tai tulehdus saattaa aiheuttaa alakuloa. Aina sitä ei edes hoksaa.
Keho ja mieli ovat yhteydessä. Hyvinvoinnissamme kaikki vaikuttaa kaikkeen. Mieli vaikuttaa kehoon, mutta myös keho vaikuttaa mieleen. Tämän tietäen myös me voimme vaikuttaa arjen hyvään.
Uni, ruoka ja liikunta ovat tuttu pyhä kolminaisuus arjen fyysisessä hyvinvoinnissa. Taide tukee mielen hyvinvointia.
Taide tuo iloa, minäpystyvuuttä, vahvistaa uskoa omiin kykyihin ja voimavaroihin. Se ehkäisee. stressiä. Toisaalta taide voi olla irtiotto nykyhetkestä uupuneelle.
Valmennuksissa ja terapiassa taide toimii myös voimauttavana itsereflektion välineenä. Taide hoksauttaa huomaamaan asioita ajatusten siirryttyä paperille tai tekemisen aikana muodostuneiden tunteiden kautta. Taidetaitoja ei tarvita, sillä taide ei tässä ole perinteisessä mielessä edes taidetta. Matka, tekeminen on tärkeämpää, aivan kuten yllä olevassa harjoituksessa.
Taide näissä tilanteissa voi olla esimerkiksi hetkeen keskittymistä, muistojen, toiveiden, tarpeiden kuvaamista värein ja muodoin, miettimistä, kirjoittamista, maalaamista, piirtämistä, muovailua, rakentelua tai vaikka käsityötä.
Valmennuksissa ja taideterapiassa materiaali valitaan sen mukaan, mikä palvelee ihmistä ja kohtaamisen tavoitetta.
Nauti taiteesta – ja selvitä juurisyy kehon oireilun ollessa jatkuvaa
Tunnemme kehollamme ja keho muistaa niin pienet kuin isotkin asiat. Aina emme vain pysähdy huomioimaan sitä, miltä meistä tuntuu. Ihmiset ovat myös herkkyydeltään erilaisia. Kehon ja mielen yhteys on kuitenkin olemassa herkkyydestä riippumatta.
Rentoudu taiteella arjessasi – pysähdy ja kuuntele itseäsi. Harrasta, innostu, iloitse, värien ja tekemisen voima on käsittämötän.
Mutta muista myös, jos kehon ja mielen kipuilu jatkuu, itsekseen ei tarvitse sinnitellä. Jatkuva stressi, uupumus, masennus sekä ylipäätänsä erilaisten arkihaasteiden juurisyyt on syytä ammattilaisen avustuksella. Apu on lähellä. Esimerkiksi taideterapiassa.
Minun palveluistasi – niin taidetuokioista, luovuusvalmennuksista kuin taideterapiastakin löydät lisätietoa täältä.
Lisälukemisto
Äänikirjapalvelusta voit kuunnella esimerkiksi tämän: Cornelia Elbrecht, Healing Trauma with Guided Drawing. A Senseomotor Art Therapy Approach to Bilatelar Body Mapping.
Netistä löytyy myös hyvä Mieli ry:n Vahvista mielenterveyttä-materiaali aiheesta.
Helsingin Sanomissa aiheesta löytyy lukuisia artikkeleita maksumuurin takana.